Windows Videószerkesztő

A Windows Movie Maker már nem elérhető a Windows 10 operációs rendszeren. Helyette a Windows videószerkesztő programja elérhető. Ezt kétféleképpen lehet előhívni:

 • A Start menübe be kell írni, hogy videoszerkesztő, rövid “o”val.
 • A Fényképek alkalmazásban megjelenik a felső menüsorban, hogy Videoszerkesztő.

Előnyei:

Nagyon egyszerű használat
Minimális gépigény
Magyar nyelv
Nem vízjelezi a videót

Hátrányai:

A korlátozott funkcionalitáson kívül nincs hátránya
Nincs több videó- és hangsáv

Windows Videószerkesztő használata:

https://youtube.com/watch?v=YPjPxxQbj9s%3Ffeature%3Doembed

Windows Videószerkesztő használata:

A program elindítása után új video projektet lehet kezdeni. A név megadása nélkül is lehet tovább menni, akkor később kell elnevezni.

Windows Videószerkesztő használata

A Hozzáadás gombra kattintva kell a videó fájlokat hozzáadni. Itt ki kell választani, hogy videót számítógépedről, vagy a webről adod hozzá, illetve a “A gyűjteményemből” ikon a fényképek hozzáadására vonatkozik.

Windows Videószerkesztő

Saját videó esetén értelemszerűen a PC-ről kell hozzáadni, előtte fel kell másolni a számítógépre. A mappákból elő kell keresni, majd rá duplán kell kattintani.

A Projekt dokumentumtárba kerül a videó, ezt még nem lehet így szerkeszteni, be kell húzni alulra.

Windows Videószerkesztő funkciók:

Amint a videó fájl be lett húzva, megjelennek a funkciók:

 • Vágás
 • Kettéosztás
 • Szöveg
 • Mozgás
 • 3D effektusok   
 • Szűrők
 • Sebesség
 • Forgatás
 • Zene hozzáadása
Windows Videószerkesztő használata

A Címkártya hozzáadása funkcióval olyan képeket lehet hozzáadni a videóhoz, amelyre szöveget, feliratot helyezünk el. Ezzel a videó egyes részeit könnyen lehet tagolni és érthetővé válik.

A funkció gombokra kattintva megjelenik a szerkesztő ablak, amelyben a video módosítását el kell végezni. A lenti csúszkát, idősávot megfogva lehet eltávolítani a nem szükséges részletet. A Kész gombra kattintva be lesz zárva az ablak. 

Windows Videószerkesztő használata

Ha több videót akarunk egymás mellé helyezni, akkor a lenti sávba be kell húzni még egy, illetve több videót, azokat egyenként megvágni, a program pedig automatikusan összefűzi ezeket.

A Vágás gombra kattintva a kijelölt videó hosszán lehet módosítani, az elejéből és a végéből kivágni a nem szükséges részleteket. A Kettéosztás funkcióval pedig egy pontot kiválasztva szét lehet osztani a videót.

Videó feliratozása

Sok esetben szükséges a videót feliratozni, azaz magyarázó szöveget elhelyezni. Ehhez ki kell választani a Szöveg funkciót. Újra megjelenik a szerkesztőablak, amelyben jobb oldalon kell begépelni a szöveget, kiválasztani a betűtípust és az elhelyezkedést. Lent az idősávban ebben az esetben azt kell kiválasztani, hogy mettől meddig jelenjen meg a felirat.

Windows Videószerkesztő használata

A Mozgás gombbal fényképekből álló diavetítést lehet feldobni azzal, hogy a berakott képek lassan mozognak valamelyik irányba, amit kiválasztunk. Bizonyos esetekben ezt nem lehet egyszerre az összes képre beállítani, hanem egyenként kell megtenni. Azaz a lent elhelyezkedő Történet sávban rákattintani egy képre, majd a Mozgás gombra és kiválasztani a mozgás irányát.

A 3D effektusok különböző beépített effektekkel lehet felturbózni a videót.

A Szűrők funkció arra való, hogy a videó egyes részeinek színét, élénkségét módosítsuk. Ez a fényképeknél már jól ismert Filterezést valósítja meg a videóban is.

A Szűrők funkció utáni elválasztó mellet látható egy téglalap ikon, amely arra szolgál, hogy a nem egységes méretű képek és videók körül látható fekete sávokat eltüntessük. Ezt egyenként el kell végezni.

A videó részeit, vagy a képeket el lehet forgatni, ha a kamera vagy telefon nem jó szögben állt a felvétel készítésekor.

A videóhoz vagy diavetítéshez hozzá lehet adni háttérzenét a videó feletti Háttérzene gombbal. Erre kattintva választhatunk a Video szerkesztő saját háttérzenéjei közül. Az Egyéni audió gombra kattintva tetszőleges zenét/hangfelvételt berakhatunk a videó alá.

Tovább az ingyenes videó szerkesztő programokhoz.