Shotcut használata

Egy nagyon jól használható, ingyenes, magyar nyelvű video szerkesztő program. Rengeteg oktatóanyag elérhető rá magyar nyelven. Képes effekteket és áttűnéseket kezelni.


A kötkezőkben videót találsz a ShotCut használatáról, ide kattintva a szöveges leírásra lépsz.

ShotCut Letöltés: https://shotcut.org/download/

ShotCut használata videósorozat:

https://youtube.com/watch?v=videoseries%3Flist%3DPL6g6qh8p3RmTYxjHu4sY_VqNu-fuw2Sun

A Shotcut gépigénye:

Operációs rendszer: 64-bit Windows 7 – 10, Apple macOS 10.10 – 10.15, vagy 64-bit Linux a 2.27 verziótól.

Processzor (CPU): x86-64 Intel or AMD; minimum 2 GHz-e magok az SD felbontáshoz, 4 mag a HD-hoz, 8 mag a 4K videó szerkesztéshez.

Grafikus processzor, videókártya (GPU): OpenGL 2.0 támogatás, illetve DirectX 9 or 11 driver kompatibilitás.

RAM: minimum 4 GB az SD-hez, 8 GB a HD-hoz, 16 GB a 4K videóhoz.

Shotcut Letöltés:

Az oldalon több hirdetés is el van helyezve, ezért fontos, hogy a megfelelő linkre kattints:

https://shotcut.org/download/
ShotCut használata

A program telepítése és indítása után kezd meg a munkát az Új Projekt ablakban. Add meg a nevet, a mappát, ahová mentse, illetve változtathatsz a videó módján, azaz a felbontáson és a képkocka/másodperc (fps) értéken. Az automatikus beállítás az esetek többségében megfelel.

Shotcut használata

A legutóbbi projekteknél értelemszerűen az előző munkákhoz léphetsz.

A start gomb megnyomása után kezd a videó szerkesztést.

A Lejátszási lista ablakba kell behúzni a videókat, amivel dolgozol. Drag and drop módszerrel, vagy a menüben a megnyitás gombbal kell berakni az egyes videókat. Az ablak alsó részében lévő gombokkal lehet változtatni a berakott videók megjelenítési módján.

Shotcut használata

A videókra jobb gombbal kattintva elérhetőek funkciók, pl törlés vagy megnyitás, stb.

Shotcut használata

A videók sorrendjét az egér bal gombjával húzva lehet változtatni, a sorban előre-hátra, vagy nézettől függően fel-le mozgatni. 

Shotcut használata

Az előnézeti ablakban a kiválasztott videó jelenik meg, alatta az idősáv.

A felső menüben a menüpontok egy része más programokból ismert, pl a Megnyitás. Viszont a Szűrőkre, illetve a többire kattintva kattintva megjelenik egy új felület, a különböző új lehetőségekkel.

Mindegyik felületet húzással át lehet helyezni az ablakban (dokkolni).

A klip ablak felett vannak további funkció gombok, amelyek megnyomásával újabb funkciók hívhatóak elő.

Kezdjünk bele a video vágásba

A kiválasztott klip megjelenik az előnézeti képen, az alatta lévő sávon a csúszkát mozgatva lehet kivágni a nem szükséges részleteket.

Shotcut használata

Lépj arra a képkockára, amely előtti videó részlet nem szükséges, majd az “i” gomb megnyomásával vágd meg a videót.Az “o” gomb megnyomásával pedig a végét tudod levágni a videónak.

Shotcut használata

A megvágott részletet át kell helyezni az idősávra, ha még nem tetted. Ezt behúzással, vagy a + gomb megnyomásával lehet megtenni.

Az idősáv szűkös lehet, ha több sávval dolgozol egyszerre, ezért a “vastagsága” változtatható. Vidd a kurzort az idősáv felső részénél lévő pöttyökre, majd a bal egérgombot nyomva tartva húzd felfelé a sávot.

Az idősáv használata:

Az idősávba kell a videó részleteket egymás után behúzni. Az idősáv “hossza” tetszőlegesen változtatható, az egér görgetésével szélesedik, vagy rövidebb lesz. Ugyanez elérhető a nagyító gombra kattintva. A négyzetre kattintva kitölti a képernyőn rendelkezésre álló szakaszt. 

Az idősáv részletessége azért fontos, mert sok esetben meg kell keresni a megfelelő képkockát, vagy néhány másodperces szakaszt, amit szerkeszteni kell, ezt az idősávon pontosan ki kell jelölni. Ebben segít az, hogy nagyítani lehet az idősávot.

A következő klip vagy videórészlet ráhelyezésekor egy zöld színű sáv jelenik meg a két videó között. Ez egy üres, fekete képernyőként jelenik meg a videóban. A videóra rányomva át lehet helyezni, húzni a videót, hogy hozzáragadjon az előtte lévőhöz. Ez azért fontos, mert ha nincs közvetlenül hozzákötve, akkor blackframe, azaz fekete képkocka jelenik meg a videóban két szakasz között, ez nagyban rontja a videó élvezhetőségét. 

Shotcut használata

Csak akkor ragad hozzá, ha be van kapcsolva a mágnes az idősávban. Ezt érdemes mindig bekapcsolva tartani, csak a gyakorlottaknak javaslom a kikapcsolását.

A space gomb megnyomásával az idősávba berakott klipeket lejátsza a program az előnézeti képernyőn.

A lejátszási listába berakott videókat egy mozdulattal be lehet tenni az idősávban, ha több van kijelölve egyszerre.

Az idősávban szintén lehet vágni, az “i” gomb megnyomásával. A kivágott rész helyére az idősávon zöld színű szakasz kerül, a videót visszahúzva az előző szakaszhoz, összeragad és nem lesz közte fekete képkocka.

Ha nem érted el a kívánt eredményt, kezd újra a folyamatot, fent megnyomva a “Vissza” gombot.

 A “Shift + i“ gomb megnyomásával automatikusan hozzáragad az előző videórészlethez.

A videó végét, azaz azt a részt, amely nem szükséges és az idősáv végén helyezkedik el, a szakaszt oda mozgatva, majd a “Shift + o” billentyűkombinációt megnyomva automatikusan levágja és eltünteti.

Az “s” gomb megnyomásával kétt lehet osztani a videót ott, ahol a kurzor van. A “Del” illetve az “x” gombbal törölni lehet a videó részletet.

Átmenet:

Az átmenetek nagyon hasznosak két különböző videórészlet összekötésekor. Bután néz ki, ha egymás után különböző tartalom kezdődik, két képkocka csak úgy felváltja egymást. Az átmenet segítségével az előző rész le lesz zárva, a következő pedig mintha ebből kezdődne, tehát egy finom váltás történik két eltérő videórészlet között.

A videót az egér bal gombjával át kell húzni az előtte lévő szakaszra, megjelenik egy rózsaszín x, ami az átmenetet jelöli.  

Shotcut használata

Videó részlet áthelyezése:

Két videórészlet megcserélését és áthelyezését úgy lehet megoldani, hogy a célkereszthez vagy koncentrikus körökhöz hasonló gombra (Ripple trim and drop) kell kattintani, azaz aktívvá kell tenni. Ha csak ráhúzzuk az egyik videót a másikra, egyszerűen felülírja azt és a legfelső réteg fog megjelenni. Amennyiben a célkereszt aktív, az áthelyezendő videó részletet be lehet illeszteni kettő részlet közé, vagy előre vagy hátra.

Szűrők használata:

A szűrők segítségével a feljavíthatod és kiemelheted azokat a videó részleteket, amelyek fontosak, vagy nem sikerült túl jól a felvétel.

Kattints arra a videó részletre, amit módosítani akarsz, ekkor piros keret jelenik meg körülötte. A menüben a Szűrőkre kattintva megjelenik egy új felület.

A “+” gombra kattintva megjelennek a választható opciók. A felső ikonsorban ott vannak a Kedvencek, A Videó és Audió szűrők.

Több szűrőt is ki lehet választani egymás után. A szűrőre kattintva, alatta megjelennek a beállítási lehetőségek. Van előre definiált beállítások, így nem kell minden esetben magadnak kikísérletezni a jó szűrőt.

A szűrő beállításainak befejezése után kattints át az alsó fülön a Lejátszási listára és eltűnik a szűrők felület.

Nézd meg a különbséget a fényesség szűrő használatával:

Shotcut használata
Előtte
Shotcut használata
Utána

Hangok kezelése:

A videókkal felvett hang sok esetben zavaró és nem szükséges, helyette egy jól hanzó háttérzene és kommentár nagyban feldobja azt.

Elsőként, az összevágott videó háttérhangjait érdemes kikapcsolni, ezt a hangerő gombbal tudod megtenni.

A beszúrás, hang opcióval hangsávot ad a program a videóhoz.

Ha már előzőleg betetted a lejátszási listába, húzd be a hangsávba. A célpont gombot  (Ripple trim and drop) inaktívvá téve beteszi a videó alá.

A hangfájl nem mindig olyan hosszú, mint a videó, ezért azt is meg kell vágni.

A hangfájlban meg kell keresni a megfelelő, videó alá illő kezdést és zárást, majd az elejét és a végét meg kell vágni.

A hangfájl esetében szintén hasznos funkció az, hogy lehet halkítani és hangosítani és mindezt fokozatosan is be lehet állítani. A hangsávban, a hangfájl felső sarkában megjelenik egy gomb, aminek megfogásával be lehet állítani, hogy hogyan halkuljon le a hang.

Shotcut használata
Shotcut használata

A háttérhangot további szűrőkkel lehet módosítani.

Videó feliratozása:

Kétféle megoldás van a szövegezésre:

  1. Szöveget hozzá lehet adni egy-egy videó részlethez. A Szűrők menüpontban ki kell választani a Szöveg szűrőt. A videó részletet újra ki kell választani, hogy piros kerete legyen, ekkor aktív. Az előnézeti képbe kattintva megjelenik egy négyzet, amiben a szöveget lehet szerkeszteni.
    A szöveg begépelése után be kell állítani a betűméretet, színt, stb.
  2. Új videó sáv hozzáadása, majd az Egyéb lehetőségek között a szöveg funkciót kell kiválasztani.
    Megjelenik egy párbeszédpanel, be kell gépelni a szöveget, majd enter. Az újonnan hozzáadott videó sávban a szövegre kattintva lehet formázni azt, a jobb oldalon megjelenő felületen.
Shotcut használata
Shotcut használata
Shotcut használata

Kulcsképkockák (Keyframe-ek) használata:

A keyframe-ek segítenek abban, hogy a videó meghatározott pontjától, egy adott időpillanattól kezdve lehessen beállítani szűrőt és effekteket. A felső menüben a Keyframe-et kiválasztva megjelenik egy új felület, ami segít beállítani a szűrőt és a kezdő és végpont pontos időpontját. Ehhez hozzá kell rendelni a szűrőt.

Az Idővonal menüpontra kattintva visszatérünk az eredeti nézethez.

Videó mentése és exportálása:

Ha kész van a videó, akkor el kell menteni, illetve exportálni kell, hogy lejátszható el elküldhető legyen. A felső menüben rá kell kattintani az Export gombra.

Megjelenik több beállítás. Az automatikus beállítás teljesen megfelelő. Ha már gyakorlottabb vagy, akkor érdemes válogatni a lehetőségek közül.

Egy jó opció, ha a Youtube gombot választod, mert akkor teljesen Youtube-ra szabott videót kapsz és azt a lejátszók is jól tudják kezelni.

Shotcut használata

Tovább a videó szerkesztő programokhoz.