VSDC video editor magyar

A videós oktatóanyagok után megtalálod a szöveges leírást aVSDC ingyenes videó szerkesztőről. Kattints ide a szöveges leíráshoz.

VSDC bemutató videó:

A videó angol nyelvű, a magyar nyelvű leíráshoz kattints ide.

https://youtube.com/watch?v=r62yP_hjN_o%3Ffeature%3Doembed

A VSDC használata:

Letöltő link: http://www.videosoftdev.com/free-video-editor

A program megnyitásakor felájánlja az elérhető legfontosabb funkciókat:

  • Új projekt készítése
  • Diavetítés készítése
  • Tartalom hozzáadása
  • Videó rögzítése
  • Képernyőfelvétel készítése
VSDC video editor magyar

Az alatta lévő sávban pedig oktatóanyagok vannak angol nyelven.

Az új projektre, vagy bármelyik funkcióra kattintva megjelenik egy párbeszédpanel a videó beállításairól. Ezt hagyd alapértelmezetten, ha még nem vagy gyakorlott videó szerkesztő.

A projekt indítása után egy zsúfolt kezelőfelület fogad. Az ingyenes videó szerkesztők kezelőfelülete általában egyszerű felülettel kezdődik, majd az egyes extra funkciók előhívásakor az adott funkció beállításai megjelennek rajta, majd eltűnnek, ha visszatérünk a videó szerkesztésbe.

vsdc video editor használata

Itt viszont szinte minden azonnal elérhető. Ebből már látható, hogy ez már komolyabb videó szerkesztő program.

Megnyitáskor a Blank project gombra, vagy a New Project menüpontra kattintva kezdődhet a videó szerkesztés.

vsdc video editor használata

A felugró ablakban a nevet és egyéb paramétereket lehet megadni, illetve a kimeneti formátumot. Az alapértelmezett beállítások általában jól működnek minden eszközön, de van lehetőség apró finomításra, ha szükséges.

A VSDC felületén alapértelmezetten megjelenik sok funkció, ami pl a ShotCutban, vagy Openshotban csak a effektek vagy áttűnések kiválasztása után jelent meg. Emiatt a felülete elsőre bonyolult és idő kell, mire kiismered magad benne.

A View, magyarul Nézet menüben lévő ikonokkal ki-be lehet kapcsolni az egyes paneleket. Így kevésbé lesz zsúfolt a felület, amikor kell, akkor újra be lehet kapcsolni.

vsdc video editor használata

Másik megoldás, hogy a panelek felső részében van egy kis gombostű ikon, ezzel is el lehet tüntetni, majd újra előszedni. Ez praktikus, ha több hely szükséges a videó előnézetének és nem lesz ezáltal nagyon zsúfolt a képernyő.

vsdc video editor használata

VSDC videó szerkesztése

A videó fájlt, illetve fájlokat be kell húzni az idősávra. Ezen a bal gombot nyomva tartva lehet mozgatni. A kurzort rámozgatva megjelennek a videó paraméterei. Ez a funkció az egyszerűbb videó szerkesztőkben nincs meg.

Videót hozzáadni a Editor menü Add Object menüpontjával is meg lehet tenni. A lenyíló menüben ki kell választani a Video menüpontot. Ekkor megjelenik egy ablak, ki kell választani a videót, majd egy párbeszédpanel, hogy hova helyezze az idősávon. Alapértelmezetten a kurzor pozíciójához teszi be, tehát érdemes a kurzort oda mozgatni, ahová szeretnénk, hogy a videó kerüljön. Természetesen ezt manuálisan el lehet mozgatni.

vsdc video editor használata
vsdc video editor használata

Megjelent a videó az idősávon, akkor az előnézeti képben is megjelenik a videó. A play gombbal elkezdődik a lejátszás. A bal szélen van egy hasznos menüpont: többféle minőségben is meg lehet nézni az előnézetet. ez pl azért fontos, hogy megtaláljuk, melyik minőségben még egész élvezhető a videó, így a legkevesebb helyet foglalja később. 

Újabb videók hozzáadásakor az Add new layer gombot megnyomva másik rétegre helyezi azokat. A videókat bal gombbal át lehet mozgatni a rétegek között. 

A másik gomb az Open in Wizard, ez egyfajta csoportosítást jelent, amit a továbbiakban Sprite néven érsz el. Több videó egyszerre való megnyitásakor a videókat csoportosítja. Megjelenik egy felugró ablak, ebben készre lehet szerkeszteni. Az idősávon egy egységként jelenik meg. Ez azért nagyon hasznos, mert ha elkészítesz egy videó részletet több egységből és nem szeretnéd tovább módosítani, így le tudod zárni, hogy még véletlenül se nyúlj bele. Duplán kattintva szerkeszthető.  

Az Editor menüben megtalálhatóak a megszokott funkciók, mint a vágás és szétválasztás. A kurzort mozgasd oda, ahol a szétválasztás el akarod végezni, majd nyomd meg a penge ikont.

A videóba úgy tudsz képet vagy másik videót belehelyezni, ha előtte szétválasztod azt.

A videót egy funkción belül több részletre szét lehet választani. Kattints jobb gombbal a kiválasztott videó részletre, majd a Cutting and Splitting funkcióra. A felugró ablakban megjelenik a videó előnézete és további funkciók. 

vsdc video editor használata

A felső sorban az Add marker gombbal jelölőket tudsz hozzáadni, a Delete marker gombbal törölni. a Cut region gomb megnyomásával pedig a bejelölt részek szerint egy mozdulattal szétvágja videót.

Crop funkció:

A Crop funkcióval a videó egy részét lehet kiemelni. A videóban csak a kijelölt rész jelenik meg, ránagyít a képre. A felugró szerkesztő ablakban lehet a beállításokat elvégezni. A fekete négyzetre kattintva növelhető vagy csökkenthető a méret, a kijelölésbe kattintva lehet mozgatni. 

Forgatás:

A videót 90 fokkal jobbra illetve balra is el lehet forgatni. Egymásra húzva a rétegeket, az elforgatott videó mögött megjelenik az alsó réteg.

Átlátszóság módosítása:

A felső menüsorban lévő villáskulcsra kattintva több funkció bukkan elő, az egyik az Opacity, azaz átlátszóság beállítása. 

Lejátszási sebesség módosítása:

Az egyed videó részletek lejátszási sebességét külön be lehet állítani. A klipet ki kell választani, majd a jobb oldalon lévő Properties ablakban a Speed mellett beállítani az értéket.

 Feliratok hozzáadása:

 A bal oldalon a nagy T betű jelöli a felirat hozzáadását. Ugyanez a funkció az Add object menüpont Text gombja alatt elérhető. A gomb körül további alakzatok is vannak, amiket a videóra rá lehet helyezni.

Egy szövegdoboz rárajzolása után lehet gépelni a szöveget és megjelenik a videón. Külön sávba helyezi a program, a megjelenés pozícióját és időtartamát személyre lehet szabni.

vsdc video editor használata

A fejlécben megjelenik a sok beállítási lehetőség, amit a szöveggel lehet végezni. 

vsdc video editor használata

A rétegek/sávok használata

Jogosan merül fel a kérdés: Miért is kellenek rétegek, ha a videó részletek megvágása után egy rétegen is össze lehet rakni a videót?

Az előnézet lejátszásakor mindig a legfelső réteget játsza le a program. Az egyes rétegeken a videót könnyen lehet mozgatni, ezáltal úgy tudjuk összefűzni az egyes videó részleteket, hogy nem kell azonnal készre készre vágni a videót. Ezáltal van lehetőség kipróbálni, újranézni, hogy melyik képkockánál váltson egyik videóról a másikra.

Két vagy több réteg használatakor ügyelni kell arra, hogy ne maradjon ki időpillanat két videó között, mert az rontja a videó élvezhetőségét. Fekete képkocka jelenik meg, angolul blackframe.

A rétegek méretét a kurzorral lehet növelni/csökkenteni.

A felső ikonsorban lévő funkciógombok is segítenek a videó részletek sávok közti mozgatásában.

A videó méretét a sarokban lévő fogókkal lehet csökkenteni, ha egymáson van több réteg, akkor egy kép a képben stílusú videót is össze lehet vágni.

Zene hozzáadása

Újra Edit/Add Object majd Audio. Ki kell választani a fájlt, majd Open. Érdemes új sávba tenni, így a videótól függetlenül lehet szerkeszteni, mozgatni, áthelyezni stb.

A zenét ugyanúgy lehet vágni, szerkeszteni, mint a videókat.

Képek hozzáadása

Képeket szintén a már ismertetett módon lehet hozzáadni, vagy be is lehet húzni az idővonalra.

Áttűnések, effektek

A felső menüsorban a Video effects-re kattintva, a legalsó pont a Transitions, vagyis áttűnések. A nyílra kattintva lehet választani az ingyenesen elérhető 7 típus közül.

vsdc video editor használata

Az áttűnést az idősávon kijelölt videóba teszi be a program, arra duplán kattintva lehet pontosan elhelyezni a videóban. Ez egy kicsit másképp működik, mint pl az Openshotban, vagy Shotcutban, ahol az idősávon látszik az áttűnés. Itt a videón belül kell ezzel dolgozni. Ehhez is kell egy kis gyakorlás, mire egyértelmű lesz, hogyan kell használni.

A már hozzáadott áttűnést módosítani úgy lehet, hogy ki kell jelölni, majd a jobb oldali Properties menüben megjelennek a beállításai.

Videó exportálása:

Az Export project menüpontra kattintva megjelennek az exportálási lehetőségek. Ha nem vagy bzots abban, melyik a jó választás, kattints a Youtube ikonra.

Az Export project gombra kattintva indul a videó mentése.

vsdc video editor használata

Tovább a videó szerkesztő programokhoz.