Pizzakő tisztítása

A pizzakő egy remek eszköz a pizzák és más sütik készítéséhez, de fontos gondoskodni róla, hogy hosszú élettartamú legyen, és a sütési eredmények mindig tökéletesek legyenek. A pizzakő tisztítása rendkívül fontos, mivel az ételmaradékok és a zsírlerakódások megnehezíthetik a sütés során. Íme néhány lépés, hogyan tisztítsd meg a pizzakődet:

Mire lesz szükséged:

 • Meleg víz
 • Súrolókefe vagy szivacs
 • Sütőkefe (opcionális)
 • Mosogatószer (opcionális)

A pizzakő tisztítása lépésről lépésre:

 1. Hagyjad lehűlni: Ne próbáld meg azonnal megtisztítani a forró pizzakövet, mert az hirtelen hőmérsékletváltozásokhoz vezethet, és a pizzakő megrepedhet. Hagyd lehűlni a kőt legalább a szobahőmérsékletre.
 2. Előzetes takarítás: Ha a pizzakőn égési foltok vagy sárgás lerakódások vannak, használhatsz sütőkefét vagy spatulát az ilyen makacs szennyeződések óvatos eltávolításához. Vigyázz, hogy ne karcolj meg vagy sértsd meg a kő felületét.
 3. Szivacs és meleg víz: Áztasd be egy szivacsot meleg vízbe. A pizzakőt ne áztasd be vízbe, mivel a porózus anyaga felszívhatja a vizet és megrepedhet.
 4. Súrolás: Nedvesítsd meg a meleg vízbe áztatott szivacsot, majd óvatosan dörzsöld át a pizzakő felszínét. Használhatsz kisebb súrolókefét is a makacsabb szennyeződésekhez, de ügyelj arra, hogy ne sértsd meg a kőt.
 5. Alapos öblítés: Öblítsd le a pizzakövet meleg vízzel, hogy eltávolítsd a tisztítószer maradványait.
 6. Szárítás: Hagyd meg a pizzakövet szárazon levegőn vagy egy puha törlőkendővel töröld le alaposan.

Tipp:

 • Ne használj erős tisztítószereket vagy mosogatógépet a pizzakő tisztításához, mivel ezek károsíthatják a kő felületét.
 • Ha a pizzakőd még mindig makacs foltokat tartalmaz, próbálj meg egy kevés szódabikarbónát és vizet pasztaként keverni, majd ezzel óvatosan dörzsöld át a foltokat.

A pizzakőd rendszeres tisztítása nemcsak az ételízek szennyeződéseinek elkerülése miatt fontos, hanem a pizzakő hosszabb élettartama és a sütési eredmények javítása érdekében is. Ha gondoskodsz róla, a pizzakőd sokáig szolgálni fog, és a sütött ételeid mindig kiváló minőségűek lesznek.