Openshot video editor használata

A videós oktatóanyagok után megtalálod a szöveges leírást az Openshot ingyenes videó szerkesztőről. Kattints ide a szöveges leíráshoz.

Openshot videó szerkesztő magyar:

https://youtube.com/watch?v=N32GGMPvJIg%3Ffeature%3Doembed
https://youtube.com/watch?v=nu3wXe99_pY%3Ffeature%3Doembed

Az Openshot letöltése:

 A linkre kattintva több letöltési link megjelenik, ezek egy része reklám, ezért fontos a jó linkre kattintani: https://www.openshot.org/download/

Openshot video editor használata

A telepítés elején ki lehet választani a magyar nyelvet.

Openshot video editor használata

Letöltés után, az első indításnál végigvezet a program fő felületein.

Az Openshot gépigénye:

Lehetőleg 64 bites operációs rendszer, 32 bitest támogató verzió is van (Linux, OS X, Windows 7/8/10)

Többmagos processzor

Minimum 4GB RAM (16GB javasolt)

500 MB szabad háttértár a telepítéshez.

Javasolt Solid-state drive (SSD) háttértár, illetve 10 GB szabad hely a videók számára.

Az Openshot használata:

A felület a program tudásához képest nagyon le van egyszerűsítve, az extra funkciók mind szépen el vannak bújtatva egy kicsit. Ez azért lehet jó, hogy a kezdő felhasználót ne zavarja össze, illetve ha egyszerű munkát végzel, akkor azzal gyorsan lehet haladni, koncentrálva a legfontosabbakra.

Első lépésben be kell húzni a fájlokat a lejátszási listára. Ezek között videó-, hang- és képfájlok is lehetnek, ezekből lesz összevágva a videó. Fájlokat hozzá lehet adni a menüből is.

Openshot video editor használata

A lejátszási lista feletti gombokkal az egyes fájltípusokat lehet megnézni, külön-külön listázva. Videó-, kép- és hangfájlokat. Helyet kapott egy keresősáv is, ami hasznos, ha sok fájl-lal dolgozol egyszerre.

Openshot Videó vágás:

A projektek között válassz ki egy videót, jobb gombbal rákattintva megjelennek funkciók. 

Fájl előnézete: új ablakban jelenik meg a fájl

Klip szétvágása: felugró ablakban lehet vágni a videó részletet

Hozzáadás az idősávhoz: alul megjelenik a idősávon

Openshot video editor használata

A videó vágást a felugró ablakban is el tudod végezni, illetve az idősávon is.

Válaszd ki a videó fájl, jobb gombbal kattints rá, majd a vágás funkcióra. Ekkor megnyitja a egy felugró ablakban a videót a program, majd az eleje és vége funkcióval a kívánt időtartamra vágható a videó részlet. A Létrehozás gombra kattintva menti a videó részletet, de nem zárja be a képernyőt a program, így további vágást is lehet készíteni a videón. Az x-re kattintva bezáródik a felugró ablak.

Openshot video editor használata

A megvágott videó újként megjelenik a lejátszási listában. A videó részletek összeillesztéséhez az idősávba kell behúzni a fájlokat. Több sávot is felkínál alapértelmezettként a program. Ha még nincs gyakorlatod, egyszerre elég kettő sávot használni, egyet a videónak, egyet a hangnak/zenének.

Az idősáv használata:

Az idősávon vannak elhelyezve a videó részletek, amelyekből a végleges videó áll össze. Az idősáv méretét a felette lévő csúszkával lehet növelni vagy csökkenteni. Ez azért hasznos, mert rugalmasan állítható hosszabb vagy rövidebb videóhoz.

Alapértelmezetten több sáv jelenik meg, a sávokat törölni is lehet, én kettőt hagyok, egyet a videónak, egyet a zenének. A törlés funkciót a sáv melletti kis lefelé mutató ikonra kattintva lehet elvégezni. Ugyanitt át is lehet nevezni, az egyszerűbb használat miatt.

openshot videoszerkesztő magyarul

Az idősáv kijelölése után CTRL és + illetve – billentyűkombinációval szintén módosítható az idősáv mérete.

openshot video szerkesztő

Amint van az idősávon videó, megjelenik az előnézeti kép.

A SPACE gomb megnyomásával elindul és megáll a lejátszás.

A jobb és bal gomb megnyomásával képkockánként lehet léptetni a videót.

A következő videó részlet hozzáadásához húzd le a videót az idősávba. Ha a mágnes gomb be van kapcsolva, automatikusan hozzátapad a hozzá közeli részhez. Javaslom ezt a funkciót, amíg nincs nagy gyakorlatod a videó vágásban.  

A Vágó eszköz gombbal az idősávban lévő klippeket bárhol elvághatod, az elvágott részt át tudod helyezni vagy törölni.

Az egyes klippeket egymásra lehet húzni, ekkor megjelenik egy kékes színű téglalap, ami az áttűnést jelöli. Az áttűnésre kattintva DEL gombbal törölni lehet az áttűnést. Az alapértelmezett áttűnésen túl továbbiak közül lehet választani, az Áttűnések gombra kattintva.

openshot videoszerkesztő magyarul

Effektektusok használata

A Projektfájlok és Átmenetek mellett a  harmadik gomb az effektek, erre kattintva rengeteg újabb lehetőség közül lehet választani, amely feldobja a videót. A effektet rá kell húzni a videó részletre, amelyre alkalmazni akarod. 

openshot vélemények

Az effekt betűjele megjelenik a videó részleten, erre jobb gombbal kattintva ki kell választanod a beállításokat, majd egy új felület jelenik meg, ami az effekt beállítását tesz lehetővé.

openshot vélemények

Zene hozzáadása

Az egyik sáv legyen a hangsáv, amit át is lehet nevezni, hogy egyértelmű legyen. Ebbe be kell húzni a zenét, amit a lejátszási listából kell megtenni.

a zenére jobb gombbal kattintva elő lehet hívni az ütemet, ami segít beállítani a megfelelő képkockákhoz  a megfelelő ütemet.

A videóhoz hasonlóan, a razor eszközzel meg kell vágni a zenét.

Van beépített zene erősítés és halkítás a videó elejére és végére. Ezt bekapcsolva automatikusan beállítja a kezdést és zárást.

Kulcsképkockák (Keyframe-ek) használata:

A keyframe-ek segítenek abban, hogy a videó meghatározott pontjától, egy adott időpillanattól kezdve lehessen beállítani szűrőt és effekteket.

A videó részletre jobb gombbal kattintva, majd beállítások menüpont. A bal oldalon beállítások tömkelege jelenik meg. 

openshot video editor használata

A kívánt beállításra jobb gombbal kattintva hozzá kell adni a kulcsképkockát, ekkor az idősávon egy apró zöld vonal jelenik meg. ez jelzi, hogy keyframe, azaz kulcsképkocka jelenik meg. Ettől a képkockától kezdve paraméterezhető a videó.

Az értéket át kell állítani.

openshot video editor használata

Exportálás, mentés

A menüsorban lévő ikonra kattintva megjelenik az exportáláshoz szükséges beállításokat tartalmazó felület. A kimeneti formátumok bő választékát adja az Openshot, a legtöbb esetben az automatikus beállítás megfelelő. 

openshot tutorial

Elég kiválasztani, ha pl webre szánjuk a videót, vagy el akarod küldeni valakinek, akkor a Web-et válaszd ki. Az Export Video gombra kattintva megkezdi a mentést.

openshot tutorial

Vissza a videó szerkesztő programokhoz.