Hűtő szállítása fektetve

Az általános szabály az, hogy hűtőszekrényt nem szabad fekve szállítani, hacsak a gyártó kifejezetten nem ajánlja ezt. A hűtőknek általában függőleges vagy enyhén hátrahajlított helyzetben kell lenniük szállítás közben. Ennek oka a hűtőrendszer működési elve.

A hűtők kompresszorokkal rendelkeznek, amelyek a hűtőközeg áramlását és a hűtőszekrény hőmérsékletét szabályozzák. Amikor egy hűtőt fektetve szállítanak, a kompresszor és a hűtőrendszer olajai olyan helyzetbe kerülnek, amely nem megfelelő a működésükhöz. Ez növelheti a kompresszor károsodásának kockázatát, és zavarhatja a hűtőszekrény hűtési teljesítményét.

Az ideális a hűtő függőleges szállítása, a kompresszorral felfelé, mivel így minimalizálható a károsodás és a hűtési problémák kockázata. Ha a hűtőt mégis fektetve kell szállítani (például azért, mert nincs más választás), akkor kövesd ezeket az irányelveket:

  1. Kapcsold ki a hűtőt: Legalább egy-két órával a szállítás előtt kapcsold ki a hűtőt, hogy a hűtőközeg visszatérjen a kompresszorba.
  2. Rögzítsd a polcokat és rekeszeket: Távolítsd el a hűtő belsejében található polcokat és rekeszeket, és rögzítsd őket, hogy ne mozduljanak el a szállítás során.
  3. Biztosítsd a hűtőt: Szállítás előtt rögzítsd a hűtőt, hogy ne dőljön oldalra vagy ne boruljon fel.
  4. Óvatosan emeld fel: Ha lehetséges, használj olyan emelőberendezéseket vagy eszközöket, amelyek lehetővé teszik a hűtő függőleges emelését, és óvatosan helyezd a szállítójárműre.

Ha a hűtőt fektetve kell szállítani, ügyelj arra, hogy lehetőleg minél rövidebb időn belül helyezd vissza függőleges helyzetbe, és hagyd legalább néhány órán keresztül nyugodni, mielőtt újra bekapcsolnád. Azonban mindig javasolt először ellenőrizni a gyártó által adott konkrét utasításokat, mivel az egyes hűtőmodellek különbözőek lehetnek, és eltérőek lehetnek az ajánlások.