Bigeminia


A „bigeminia” egy olyan szívritmuszavar, amely a szívben fellépő rendellenes szívverések egyik típusát jelenti. A bigeminia esetén a szív normális ütemében bekövetkező szívverések között olyan rendellenes szívverések fordulnak elő, amelyeket extraszisztolának neveznek.

A bigeminia esetén minden normális szívverést egy extraszisztolás szívverés követ. Az extraszisztolás egy olyan szívverés, amely a normális szívritmuson kívül jön létre, és gyakran erősebben érezhető a mellkasban. Ezek a szívverések általában a szív kamrájában lévő izmok rendellenes ingerlékenysége vagy ingerületküszöb alatti ingerületvezetés miatt keletkezhetnek.

A bigeminia tünetei változhatnak, és sok esetben tünetmentes is lehet. Azok, akik tüneteket tapasztalnak, gyakran érezhetik a szívük szabálytalanságát, mellkasi fájdalmat, szédülést vagy légszomjat. Azonban nem mindenki észleli ezeket a tüneteket.

A bigeminia hátterében különböző okok állhatnak, például szívbetegségek, koffein- vagy alkoholfogyasztás, stressz vagy egyéb szívritmuszavarok. A diagnózist általában EKG-vizsgálat segítségével állapítják meg, amely során rögzítik a szív elektródái által kibocsátott jeleket és megfigyelik a szívritmust.

A bigeminia kezelése attól függ, hogy mi okozza a rendellenes szívritmust. Néhány esetben nem szükséges specifikus kezelés, mivel a tünetek enyhék vagy tünetmentesek lehetnek. Ha a bigeminia tüneteket okoz, az orvos lehet, hogy gyógyszereket vagy más terápiás beavatkozásokat javasol a szívritmus normalizálására vagy az alapbetegség kezelésére. Mindenesetre fontos, hogy az orvos értékelje és kezelje a bigeminia esetét, különösen ha tünetek jelentkeznek, vagy ha egyéb szívproblémák gyanúja merül fel.